Sivut

torstai 9. kesäkuuta 2016

Kirjojen lukemisesta uudelleen

Olen lukenut viime päivinä Matei Calinescun kirjaa Rereading (1993), ja se on herättänyt seuraavia ajatuksia:
Nykyään puhutaan paljon lukutaidosta ja sen tärkeydestä. Lukemisesta puhuttaessa ei kuitenkaan puhuta siitä, mitä eroa on lukea kirja yhden kerran sijasta useamman kerran.
Someaikakaudella on totuttu siihen, että vastaantulevat tekstit luetaan tasan yhden kerran, ja sitten teksti on kulutettu loppuun. Teksteihin ei palata myöskään siitä syystä, että ne menettävät nopeasti ajankohtaisuutensa ajankohtaisuutta palvovassa maailmassa.
Monet merkitykset jäävät huomaamatta ensilukemalla, ja ne nousevat esille kätköistään vasta toisella (tai useammalla) lukukerralla. Siksi onkin perusteltua kysyä, missä määrin voi sanoa lukeneensa kirjan, jos sen on lukenut vain yhden kerran kannesta kanteen. Milloin voi esimerkiksi sanoa lukeneensa Jaakko Yli-Juonikkaan Neuromaanin (2012)?

Lukutaidon merkitys sille, että saa lukemisesta elämyksellisempää ja innostavampaa, liittyy oikeastaan juuri uudelleenlukemiseen. Mitä enemmän lukee erilaisia kirjoja, sitä enemmän saa lukemastaan irti erityisesti silloin, kun lukee jotain tekstiä uudelleen.
Uudelleenlukemisessa ei nimittäin ole kyse vanhaan, alkuperäiseen lukukokemukseen palaamisesta, vaan uudenlaisesta lukukokemuksesta, joka avaa uusia tulkintoja. Calinescu korostaa, että tuoreuden kokemus ei liity pelkästään ensilukemiseen, vaan myös seuraaviin lukukertoihin liittyy tuoreutta uusien merkitysten löytämisen muodossa.
Tietenkään kaikki tekstit, edes kaikki kirjat, eivät avaa samanlaisia mahdollisuuksia löytää uusia merkityksiä useammilla lukukerroilla. Toiset tekstit ovat yksitasoisempia kuin toiset. Aina voi tietysti kysyä, eikö mistä tahansa tekstistä voi löytää kiinnostavia merkityksiä, jos sen asettaa oikeaan kontekstiin ja katsoo sopivasta näkökulmasta. Toisinaan voikin, mutta se mikä on tekstissä (ja sen kontekstissa) kiinnostavaa, ei ole välttämättä juuri kaunokirjallisesti ansiokasta.
Lukemiseen liittyy runsaasti löytämisen riemua, mutta suurimman osan siitä voi saavuttaa vain lukemalla kirjoja uudelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti